foto Rob Lipsius

Brabants Kloosterleven
➽ Van oude waarden naar nieuwe waarde

VRAAG

Verken hoe het Brabants kloosterleven van waarde kan zijn voor de toekomst. Geef vorm aan het verhaal, de community en het netwerk van Brabantse kloosters. En kom tot een betekenisvol programma dat gedragen wordt door de betrokkenen, aanspreekt bij een nieuw publiek en een duurzame bijdrage levert aan de enorme opgaven waar de kloosters voor staan.

STRATEGIE

Brabants Kloosterleven als kennis- en inspiratiebron onder de aandacht brengen bij makers, publiek, onderwijs, cultuurinstellingen en verenigingen.  

CREATIE/ ACTIVATIE

Een jaarprogramma over wat ons verbindt als mensen? De waarde van bezit? Waar rust te vinden en bezinning? Over toewijding, roeping en verlangen. Met monnikenwerk door illustrator Ludwig Volbeda die een geïllustreerde canon van 1000 jaar kloosterleven maakte voor musea en onderwijs. Een Theaterdienst De Leken met Oscar Kocken die tourde langs verschillende zalen en Theaterfestival Boulevard. We lanceerden Ons Kloosterpad, een lange-afstand-wandelpad van 330 kilometer langs vijftig kloosters, ontvingen 100 kloostergasten voor een korte retraite en Guda Koster maakte met kunstsculpturen Binnenwereld het kloosterleven beleefbaar tijdens de Dutch Design Week. Ism GraphicMatters lanceerden we de interactieve installatie Scriptorium dat drie maanden door de provincie trok om duizend handschriften te verzamelen. De handschriften vormen de basis voor een nieuw digitaal lettertype ‘Manus Brabantiae’, exclusief ontworpen voor Straatkrant Sammy. Met dank aan Tilt en Prins Bernhard Cultuurfonds zag de publicatie Gods Wegen van Marijke Schermer het licht. 

Nee, verstillend was het kloosterjaar niet … Maar het resultaat is een hernieuwde belangstelling en betrokkenheid bij een uniek stuk Brabant erfgoed. To be continued